Renovlies behang
Laag in energieverbruik, hoog in rendement!
Renovlies behang
Renovlies is een speciaal behang dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor renovatie van onder andere wanden. Heeft u bijvoorbeeld een muur die egaler moet worden gemaakt of versteviging nodig heeft? Dan is renovlies een goede keuze. Waarom renovlies behang nog meer een toevoeging kan zijn in uw woning, leest u in dit blog.
Wat is renovlies behang?
Zoals eerder gezegd, wordt renovlies onder andere gebruikt om wanden te verstevigen of om ze een egale uitstraling te geven.Renovlies is een behangsoort wat goedkoper is dan stuken en neemt daarom ook toe in populariteit. Renovlies behang heet officieel eigenlijk renovatievlies en dankt zijn naam aan de renoverende eigenschappen.
Waar bestaat renovlies behang uit?
Renovlies is één van de vele soorten glasvezelbehang. Het is gemaakt van vinyl of regulier papier en aangebracht op een vlies. Samengeperste glasvezels gecombineerd met polyester of met een cellulose laag én een combi van (gerecycled) papier met textielvezels behoort tot de mogelijkheid bij renovlies behang. De kleine glasvezels in renovlies behang worden samengeperst en vormen een sterk ´gaas´.
Hierdoor wordt de muur versterkt en direct ook beschermt. Dit behang neemt het vocht op dat in de muren van de woning zit en zorgt ervoor dat de scheuren direct worden verborgen.
Waarom renovlies?
In de laatste jaren wordt dit behang veel in nieuwbouwwoningen toegepast. In nieuwbouwwoningen ontstaan in de eerste maanden tot jaren gemakkelijk scheuren in de wand. Die ontstaan doordat de muren nog veel vocht vasthouden. Dit is een veelkomend probleem en maakt stucwerk erg kostbaar en overbodig. Hier biedt dit behang een goede oplossing voor!
Er zijn nog andere factoren naast de ‘werking’ van de muren die het ontstaan van scheuren in het stuc van nieuwbouwoningen kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld het zware vrachtverkeer wat voorbij rijd of het heien in de nieuwbouwwijk.
Natuurlijk is het behang niet alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande woningen. Ook hier komen oneffenheden in de wanden voor, zoals haarscheuren en krimpscheuren. Door renovlies te gebruiken, kunt u de oude of rauwe muren herstellen zonder gebruik te maken van prijzig stucwerk. Renovlies in combinatie met wat plaatselijke reparaties en/of schuurwerk maakt de oude wanden weer als nieuw, met minimale moeite.
Wat zijn de voordelen?
Dit behangsoort heeft veel voordelen. We zetten ze graag op een rijtje voor u.
Wat is het verschil tussen glasvlies, glasweefselbehang en renovlies?
Uiteraard zijn er ook verschillende soorten behang. U kunt ervoor kiezen om uw muren met renovlies, glasvezelvlies of glasweefsel te behangen. Deze drie soorten hebben alledrie gemeen dat ze geschikt zijn voor het verstevigen en egaliseren van de muren. Elk soort heeft zo zijn eigenschappen en voordelen. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze drie en waarom zou u juist kiezen voor renovlies? Dat leest u hieronder.
Renovlies
Renovlies is al uitgebreid besproken. Kortweg is het een behang dat gemaakt is van papier en het wordt vaak gebruikt om te renoveren. Het zorgt ervoor dat oneffenheden worden weggewerkt en er een egale en strakke look ontstaat. Het is een behangsoort dat gemakkelijk is te verwijderen en is sterker en stootvaster dan glasvezelvlies en glasweefsel.
Glasvezelbehang
Glasvliesbehang is niet gemaakt van papier zoals renovlies, maar van glasvezels. Dit behang kan net zo strak zijn als renovlies, maar u kunt er ook voor kiezen om een licht reliëf aan te laten brengen. Dit materiaal is krasvrij en heeft een brandvertragende werking.
Ook kunt u dit behang overschilderen. Glasvezelbehang wordt al langere tijd in de nieuwbouw gebruikt in tegenstelling tot renovlies behang en zorgt ook voor een egaliserende en beschermende laag op uw muren. Dit behang is moeilijk te verwijderen van de muur.
Glasweefselbehang
Dit soort behang bestaat uit geweven glasvezel en zorgt voor een zeer sterke structuur. Het is hierdoor iets dikker en stootvaster dan glasvlies.
Ook is het makkelijker van de muren te verwijderen en stabieler op de buitenhoeken dan glasvlies. U heeft bij glasweefselbehang een uitgebreidere keuze aan dessins en het is ook overschilderbaar.
Welke optie?
Het is natuurlijk afhankelijk van uw eigen voorkeuren en wensen welk behang u kiest. Toch valt renovlies behang wel aan te raden, omdat dit behang sterker en stootvaster is dan glasvezelbehang en glasweefselbehang. U krijgt op die manier het beste resultaat voor uw geld.
Welke ondergrond is geschikt voor renovlies?
Bijna elke ondergrond is geschikt om renovlies op aan te brengen, maar sommige ondergronden niet. Daarom is het van belang om van te voren te kijken of uw muur geschikt is om renovlies op toe te passen.
De ondergronden die geschikt zijn voor renovlies behang zijn: pleisterwerk, hout, MDF en gipsplaat. Wel moet er erg in worden gehouden dat deze soorten veel lijm opnemen. Daarom is het verstandig om deze muren eerst te behandelen met een voorstrijkmiddel. Zo kan het renovlies zich goed hechten aan de wand en ook wordt de kans op luchtbellen onder het behang minder groot.
Ondergronden die niet geschikt zijn voor renovlies zijn: glasvezelbehang of tegels. U kunt deze ondergronden beter eerst verwijderen voordat het renovlies er op wordt geplaatst.
Hoe wordt renovlies aangebracht?
Uw muren zijn geschikt voor renovlies en u wilt graag renovlies hierop aanbrengen. Hoe gaat dit dan in zijn werk?
1. De voorbereiding
Renovlies behang haalt lichte oneffenheden en gaatjes weg, maar neemt wel de vorm van de wand aan. Daarom is het aan te raden om de wanden vooraf te schuren. Zo verwijdert of repareert u de deuken, sleuven en overtollige stuc. Hierna zijn de wanden glad genoeg om het behang op aan te brengen.
Zo krijgt u het beste resultaat en een gladde afwerking. Ook bij nieuwbouwwoningen is het aan te raden om de muren even te schuren ook al worden ze behang klaar opgeleverd vanuit de bouw.
2. Renovlies aanbrengen
Wanneer u ervoor heeft gezorgd dat de muur glad en strak is, kan het renovlies behang aangebracht worden. Er moet eerst behanglijm op de muur worden gesmeerd om hier vervolgens het behang op aan te brengen. Zijn de muren helemaal bekleed met renovlies dan worden alle naden langs de wanden, plafonds en kozijnen afgekit.
Verschillende handen die diverse gereedschap vasthouden
Een anti-crack kit is hier geschikt voor, aangezien deze elastisch blijft en niet gaat scheuren en makkelijk over te schilderen is.
3. De afwerking
Het behang moet eerst goed drogen, voordat u verder gaat met de afwerking. Waar stucwerk een droogtijd van ongeveer een week heeft, is dat bij renovlies maar een paar uur. Wanneer het behang volledig gedroogd is, kan de muur verder afgewerkt worden.
Er zijn meerdere manieren om de muren netjes af te werken. Zo kunt u het overschilderen in de kleur van uw keuze. Is het renovlies behang nog niet voorzien van een primerlaag, dan is het wel van belang om zelf een primer aan te brengen, zodat het behang de verf minder opzuigt. Wilt u liever behang? Dan kan dit ook gewoon worden aangebracht op het renovlies behang. Ten slotte kunt u er ook voor kiezen om de muur te betegelen.
Wat zijn de kosten van renovlies?
Het is al meerdere malen benoemd dat het behangen van uw woning met renovlies een stuk goedkoper is dan het stuken van uw woning. Wat zijn dan de kosten van dit soort behang? Dat is afhankelijk van diverse factoren: of u het zelf gaat behangen of uitbesteden en de dikte van het behang.
Dikte behang
Renovlies is in verschillende diktes te verkrijgen. Dit wordt in grammen gerekend. Zo is het verkrijgbaar in diktes van 120 tot 280 gram. Welke dikte u nodig heeft, is afhankelijk van hoe groot de oneffenheden in de muren zijn. Als het kleine oneffenheden zijn die gecamoufleerd moeten worden, dan is een dunner behang voldoende. De dikte van het behang speelt mee in de prijs van het renovlies.