Airco

Specialist in airconditioning op een klimaatneutrale wijze

Welke soorten airco’s bestaan er?

Als het gaat om het regelen van de binnentemperatuur, zijn airconditioning en warmtepompen twee van de meest populaire beschikbare opties. Hoewel beide systemen hetzelfde doel nastreven, namelijk het handhaven van een comfortabel binnenklimaat, werken ze op verschillende manieren. Airconditioningsystemen zijn afhankelijk van koelmiddel om de lucht te koelen, terwijl verwarmingspompen elektriciteit gebruiken om warmte van de ene locatie naar de andere te verplaatsen. In dit artikel bespreken we niet alleen de verschillende soorten beschikbare systemen, maar belichten we ook de voordelen van het gebruik van deze systemen.

Split airco en monoblock airco’s

Een split airconditioning bestaat uit een een binnen- en buitenunit. In de buitenunit bevinden zich de compressor en de condensor. De buitenunit is verantwoordelijk voor het aanmaken van koele lucht die naar een bepaalde woonruimte gestuurd moet worden. Hoe meer lucht de buitenunit kan koelen, hoe groter de woonruimte mag zijn die gekoeld moet worden. Dit wordt ook wel het koelvermogen van de airco of buitenunit genoemd. Waar de buitenunit wordt geplaatst, maakt niet zo veel uit. Het kan aan de muur, op het dak of in de tuin. In de binnenunit zit de verdamper. De binnenunit dient vooral om de warme lucht aan te zuigen en de koele lucht weer de ruimte in te duwen.

Een monoblock airconditioning werkt in feite op dezelfde manier als een split airco. In plaats van dat de airco 2 units heeft, bestaat de monoblock airco uit één nunit. De binnen- en buitenunit vormen dus één geheel. Deze airco geeft zijn warmte af aan de buitenlucht via een luchtkanaal. Een monoblock airconditioning is voordeliger dan een split airco. Het nadeel van een monoblock airco is dat het meer lawaai maakt dan een split airco. Alles zit in één unit verwerkt, waardoor ook de koelmotor in huis aanwezig is. Bij een split airco zit de koelmotor in de buitenunit. Ook is de werking van een monoblock airco minder efficiënt.

Mobiele en vaste airco’s

Een mobiele airconditioning of verplaatsbare airco, is erg handig voor kleine ruimtes. U kunt het apparaat altijd neerzetten waar het nodig is en daarom kunt u het ook makkelijk opbergen als de airco even niet nodig is. Ook is het niet zo duur vergeleken met een vaste airconditioning. Het is een snelle oplossing voor een aangename temperatuur in bijvoorbeeld uw slaapkamer. Een mobiele airco zorgt niet alleen voor verkoeling, maar het brengt ook de luchtvochtigheid naar een prettig niveau en het reinigt de lucht. De meegevoerde stofdeeltjes en andere vervuilingen worden door deze airconditioning met slang via het condenswater meegevoerd naar buiten. Het enige nadeel is dat deze airco´s vaak wat minder zuinig zijn in gebruik, dus de energierekening loopt snel op. Voor een enkele zomerse dag is deze airco prima. Wanneer u voor langere tijd uw woning wilt koelen, kunt u beter een keuze maken uit één van de andere airco soorten.

Een vaste of permanente airco kan op de vloer, in het plafond of tegen de wand geplaatst worden en kunnen in tegenstelling tot de mobiele airconditioning niet verplaatst worden.

Single-split en multi-split systeem

Naast dat er vaste en mobiele airco’s bestaan, zijn er ook verschillende systemen: Het single-split systeem en het multi-split systeem.

Het single-split systeem bestaat uit één binnenunit en één buitenunit. Hiermee kan maar één ruimte van een woning of kantoor gekoeld of verwarmd worden. De binnenunit heeft vaak ook een mooie, stijlvolle vormgeving en past daarom mooi in het interieur. De single-split airco is het meest gangbare aircosysteem en is te verkrijgen in lichte en hele zware uitvoeringen. Het voordeel van dit systeem is dat het een vrij eenvoudige installatiemethode heeft. Dit vertaalt zich ook naar de prijs: u bent voor dit systeem minder geld kwijt dan voor een multi-split systeem.

Het verschil van een multi-split systeem ten opzichte van de single-split is dat aan één buitenunit meerdere binnenunits (tot maximaal 9 stuks) verbonden zijn. Hiermee kunnen dus meerdere ruimtes van het kantoor of een woning verkoelt of verwarmt worden. Ook kan er geschakeld worden. Overdag kan bijvoorbeeld de woonkamer of het kantoor gekoeld worden en in de nacht juist de slaapkamer. Ook is het binnenklimaat per individuele ruimte te regelen. Dit systeem is wel wat duurder, maar als u meerdere kamers wilt voorzien van een airco of zelfs het hele huis wilt verkoelen en verwarmen, dan is een multi-split systeem zeker het overwegen waard. Evenals het single-split systeem heeft ook dit systeem een mooi design. Daarnaast neemt een multi-split systeem minder ruimte in beslag dan twee afzonderlijke split systemen.

Airco

Met een warmtepomp verwarmt u uw huis en sanitair water zonder of met veel minder aardgas dan met een cv-ketel met behulp van elektriciteit. Hierdoor gaat u minder gas, maar wel meer stroom gebruiken. De besparing op uw gaskosten is bij deze installatie veel groter dan de extra stroomkosten. Zo bespaart u iedere maand geld op uw energierekening en helpt u het milieu, omdat u veel minder of zelfs geen C02 uitstoot. Met dit apparaat kunt u uw huis ook koelen.

We hebben allemaal wel eens gehoord van een airconditioning of kortweg airco. Een airconditioning zorgt voor het reguleren van de luchtstroom in een besloten ruimte, zodat de juiste temperatuur en zuiverheid van de lucht wordt behouden. Dit zorgt voor een prettige woonomgeving. Hoe en waarom een airco een voordeel kan zijn in uw woonomgeving leest u verder in dit blog. Verder zullen ook de verschillende soorten airco’s toegelicht worden.

Waarom een airco?

De zomers worden elk jaar heter en steeds meer mensen zoeken naar verkoeling. Er zijn daarvoor natuurlijk verschillende opties. Zo kunt u kiezen voor een ventilator die lucht in beweging brengt, waardoor u af kunt koelen. Een airco kan ook een uitkomst bieden. Deze biedt, in tegenstelling tot een ventilator, echte verkoeling en dat voelt toch fijner. Zowel thuis als op kantoor kunt u veel profijt hebben van een airconditioning. In een hete zomer is het wonen, werken en slapen met een airconditioning een stuk comfortabeler dan zonder airconditioning.

Onderdelen airconditioning

Airconditioningsystemen bestaan ​​uit verschillende componenten die samenwerken om een ​​efficiënte temperatuurregeling in binnenruimtes te bieden. De belangrijkste componenten van een airconditioningsysteem zijn de compressor, verdamper, condensor, expansieventiel en koelmiddel. De compressor brengt het koelmiddel onder druk, dat vervolgens door de verdamper circuleert, waar het warmte en vocht uit de binnenlucht absorbeert. Het koelmiddel wordt vervolgens naar de condensor gestuurd, waar het de door de verdamper opgenomen, warmte afgeeft en naar de buitenomgeving afvoert. Het expansieventiel regelt de koelmiddelstroom naar de verdamper, waardoor een consistente en efficiënte koeling wordt gegarandeerd. Elk onderdeel speelt een belangrijke rol in de goede werking van een airconditioningsysteem en regelmatig onderhoud is essentieel om optimale prestaties en een lange levensduur te garanderen.

Hoe werkt een airco precies?

Om te koelen wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en afgevoerd. Om te verwarmen trekt de airco de warmte uit de buitenlucht aan om die vervolgens in de kamer te verspreiden. Een airconditioning haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. De benodigde elektriciteit is te halen uit het elektriciteitsnetwerk, maar ook gedeeltelijk zelf te produceren via zonnepanelen. Lees hier meer over zonnepanelen.

De werking

Het werkingsprincipe van een airco is gebaseerd op een compressietechniek, waarin de compressor en zijn koelvloeistof centraal staan. Je dit het beste vergelijken met de werking van een koelkast of een diepvries. Hieronder volgen de 4 stappen van het proces van een airco.

Allereerst haalt de airconditioning de warmte uit een woonruimte met behulp van een speciale koelvloeistof. Die verandert namelijk door de compressor in een gas en door dat proces van de verdamping neemt de vloeistof de warmte op van de binnenlucht. Op die manier kan de airco warmte aan uw woning onttrekken.

Het gas stroomt via een compressor naar een condensor om weer een vloeistof te worden. Dit wordt condenseren genoemd. Tijdens het condenseren geeft de koelvloestof de opgenomen warmte weer af aan de buitenomgeving.

Een ventilator blaast de gekoelde lucht gelijkmatig de woonruimte in, terwijl de verdampte koelvloeistof door de buizen van de airco stroomt.

Als de koelvloeistof al zijn warmte heeft afgegeven aan de buitenlucht via de condensor, verandert het gas weer in een vloeistof. Op die manier kan de cyclus zich weer herhalen. Dit proces zal blijven lopen zolang de airco aanstaat en werkt.

Een airconditioning kan echter ook de binnenruimte verwarmen. Daarvoor gebeurt er precies het tegenovergestelde: er wordt warmte van de buiten gehaald en naar de ruimte vervoert die verwarmt moet worden.

Onderdelen airconditioning

Een airconditioning is dus eigenlijk een klimaatregelaar en bestaat uit verschillende onderdelen: een compressor, een condensor, een verdamper en een expansieventiel.

Hier verdampt de koelvloeistof tot een gas, waardoor er warmte wordt onttrokken aan uw woonruimte.

Hier wordt het koelmiddel samengeperst tot een gas. De compressor pompt vervolgens dit gas rond in de airco-installatie. De compressor is het onderdeel dat stroom nodig heeft.

De verdampte koelvloeistof komt onder hoge druk uit de compressor en passeert de condensor. Hier wordt het gas opnieuw vloeibaar en geeft de warmte af aan de buitenlucht.

Dit onderdeel zorgt ervoor dat de druk van de koelvloeistof weer verlaagt wordt tot op het niveau van de verdamper. Daarna kan de cyclus van verdampen en condenseren weer opnieuw beginnen.

Welke installatie vormen zijn er?

Hebt u besloten in welke ruimte u een airco wilt installeren, of u een mobiele of vaste airco wilt en of u gebruik gaat maken van een single-split of een multi-split systeem? Dan moet u ook bepalen hoe u de airco gaat installeren. Er zijn namelijk verschillende uitvoeringen te kiezen: een vloermodel, wandmodel of plafondmodel.

Vloer airco

Zoals de naam al zegt, wordt een vloer airco geïnstalleerd op de vloer. Het kan ook voorkomen dat een vloer airco net boven de grond wordt geïnstalleerd, zoals een radiator. De vloer airco kunt u verkrijgen als split airco, met een binnen- en buitenunit, maar ook als monoblock airco.

De vloer airco verkoelt de lucht binnen de ruimte waar het geïnstalleerd is en komt veelvuldig voor als monoblock airco. De warme lucht wordt dan onderaan de airco opgenomen en de koele lucht komt er vervolgens aan de bovenkant van de airco weer uit. Op die manier wordt er een luchtstroom gecreëerd die zorgt voor een aangename constante temperatuur in uw huis of kantoor. Er zijn echter ook vloer airco’s beschikbaar met een buitenunit.

Doordat vloer airco’s plat zijn, vallen ze minder op in uw interieur en zijn ze geschikt voor kamers waar de ruimte beperkt is. De airco kan verticaal en onderaan de muur geplaatst worden en is hierdoor ook geschikt voor zolders en ruimtes met schuine daken.Bovendien staat de vloer airco nooit in de weg. Wilt u dat uw airco ook verwarmt? Kies dan voor een vloer airco met een warmtepomp.

Wand airco

Deze vorm van airconditioning is geschikt voor mensen die wel graag willen genieten van een constante klimaatregeling, maar geen grote verbouwing willen doen. De installatie is namelijk relatief eenvoudig, waardoor u al binnen een dag kunt genieten van de airconditioning. De wandairco kunt u verkrijgen als split airconditioning, met een binnen- en buitenunit, maar ook als monoblock airconditioning.

Tegenwoordig maken de wand airco’s gelukkig bijna geen geluid meer, waardoor deze airco ideaal is voor bijvoorbeeld uw slaapkamer. Ook is de wand airco duurzaam.

Een wand airco hangt hoog tegen de muur en is voorzien van horizontale en verticale lamellen. Daarmee wordt de richting van de luchtstroom geregeld. Die kan dus aangepast worden naar uw wensen. Vaak zit er een afstandsbediening bij, waardoor deze lamellen op afstand aan te passen zijn. Aan welke wand u de airco ook plaatst, de ruimte zal in het geheel prettig aanvoelen.

Plafond airco

De plafond airco is het meest toegepaste systeem in Nederland en wordt, zoals de naam al beschrijft, tegen of aan het plafond geplaatst. De plafond airco neemt geen ruimte in beslag, wat deze airco dan ook populair maakt. Daarnaast zijn de mogelijkheden van dit systeem erg uitgebreid en de airco is daarom breed in te zetten. En plafond airco’s zijn energiezuinig.

De plafond airco bestaat uit een binnen- en buitenunit, waarbij de binnenunit in het plafond is bevestigd. Door de units van een plafond airco wordt de lucht in verschillende richtingen strak langs het plafond geblazen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige verdeling van de lucht. Al zijn er ook plafond airco’s die de lucht maar in één richting uitblazen. De koelleidingen en bekabelingen kunnen in een systeemplafond volledig worden weggewerkt. Is er geen ruimte boven het plafond? Dan kan alles netjes worden weggewerkt door middel van een goot.

Onderdelen airconditioning

Er zijn drie verschillende soorten plafond airco’s:

De binnenunit wordt hierbij onder het plafond bevestigd. Deze airco’s worden met name toegepast op plaatsen waar geen, of een te beperkte ruimte boven het verlaagde plafond aanwezig is om een airco unit te plaatsen.

De binnenunit wordt bij dit model grotendeels weggewerkt in het plafond, waardoor slechts het rooster te zien is. De cassette airco is geschikt voor systeemplafonds en verlaagde plafonds.

Dit is een airco model dat boven het plafond uit het zicht wordt gemonteerd. De binnenunit wordt boven het verlaagde plafond gemonteerd en voorzien van flexibele geïsoleerde slangen of geïsoleerde luchtkanalen en plafondroosters. De roosters kunnen overal in de ruimte geplaatst worden en zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de lucht en temperatuur. Duct units vormen een onderdeel van de kanaal airco en zijn inverter split-systemen met de buitenunit. De kanaal airco’s vallen bijna niet op en passen daarom goed in het interieur. Deze airco’s zijn uiterst energievriendelijk (A++ klasse airco) en heel stil.

Welke optie werkt het best?

Het wandmodel en plafondmodel zijn het meest interessant. Als de koele lucht vanuit de hoogte een ruimte wordt ingeblazen, dan wordt de koele lucht beter verspreid over de ruimte. Daarnaast heeft een plafondmodel als bijkomend voordeel dat het netjes wordt ingebouwd in het plafond en heeft een mooiere uitstraling. Wandmodellen kunnen ook worden ingebouwd, maar dan in de muur.

Wat kost een airconditioning?

Bij airco’s komen verschillende kosten kijken: het verbruik in stroom en de aanschaf- en installatiekosten.

Stroomkosten

Alle soorten airco’s kosten stroom. Uiteraard verschillen de daadwerkelijke stroomkosten per airconditioning en situatie. Wilt u meerdere ruimtes verkoelen? Dan wordt er meer stroom verbruikt en lopen de energiekosten op. Het koelvermogen heeft hier ook invloed op. Hoe hoger het vermogen is, hoe meer stroom er wordt verbruikt. Ook mobiele airco’s gebruiken veel stroom. Voor deze airco moet er namelijk een raam open staan, zodat de warme lucht naar buiten afgevoerd kan worden. Hierdoor moet de airconditioning harder werken, omdat het ook de warme lucht van buiten moet verkoelen. Om de kosten van de airco’s te drukken, is het aansluiten van de airconditioners op een zonnepanelen netwerk een interessante optie.

Aanschaf- en installatiekosten

Ook verschillen de kosten per airconditioning in aanschaf- en installatiekosten. Van alle soorten airco’s is de mobiele airco het goedkoopst. Bij een vaste airco zitten er namelijk installatiekosten bij die de prijs duurder maken. Ook de keus voor een single-split systeem of een multi-split systeem heeft invloed op de totale prijs. Kiest u voor een multi-split systeem, dan komen er extra kosten bij per binnenunit dat u plaatst. Daarnaast speelt ook het koelvermogen van een airconditioning een rol in de aanschafkosten. Hoe hoger het vermogen van uw airconditioning is, hoe hoger de aanschafkosten zullen zijn.

Wat kost een airconditioning?

Bij airco’s komen verschillende kosten kijken: het verbruik in stroom en de aanschaf- en installatiekosten.

Stroomkosten

Alle soorten airco’s kosten stroom. Uiteraard verschillen de daadwerkelijke stroomkosten per airconditioning en situatie. Wilt u meerdere ruimtes verkoelen? Dan wordt er meer stroom verbruikt en lopen de energiekosten op. Het koelvermogen heeft hier ook invloed op. Hoe hoger het vermogen is, hoe meer stroom er wordt verbruikt. Ook mobiele airco’s gebruiken veel stroom. Voor deze airco moet er namelijk een raam open staan, zodat de warme lucht naar buiten afgevoerd kan worden. Hierdoor moet de airconditioning harder werken, omdat het ook de warme lucht van buiten moet verkoelen. Om de kosten van de airco’s te drukken, is het aansluiten van de airconditioners op een zonnepanelen netwerk een interessante optie.

Aanschaf- en installatiekosten

Ook verschillen de kosten per airconditioning in aanschaf- en installatiekosten. Van alle soorten airco’s is de mobiele airco het goedkoopst. Bij een vaste airco zitten er namelijk installatiekosten bij die de prijs duurder maken. Ook de keus voor een single-split systeem of een multi-split systeem heeft invloed op de totale prijs. Kiest u voor een multi-split systeem, dan komen er extra kosten bij per binnenunit dat u plaatst. Daarnaast speelt ook het koelvermogen van een airconditioning een rol in de aanschafkosten. Hoe hoger het vermogen van uw airconditioning is, hoe hoger de aanschafkosten zullen zijn.

Ben je ook benieuwd wat airconditioning voor jou kan betekenen?

Maak uw keuze

Ruimte 1

Afmetingen van de ruimte

Locatie binnenunit

Locatie van de buitenunit

Schatting afstand tussen de binnen en buitenunit

Soort materiaal waar de doorvoer van de buitenunit naar de binnenunit geleid moet worden

Eventuele foto's ter verduidelijking

Ruimte 2

Afmetingen van de ruimte

Locatie binnenunit

Locatie van de buitenunit

Schatting afstand tussen de binnen en buitenunit

Soort materiaal waar de doorvoer van de buitenunit naar de binnenunit geleid moet worden

Eventuele foto's ter verduidelijking

In het geval van meerdere ruimtes:

Persoonlijke gegevens