Thuisbatterij

Met een accu gebruik je zonnestroom, ook als de zon niet schijnt

Een thuisbatterijsysteem biedt betrouwbare back-upstroom voor uw huis wanneer u deze het meest nodig heeft. Of het nu tijdens een stroomstoring is of om uw elektriciteitsrekening tijdens piekuren te compenseren, een thuisbatterij kan u helpen geld te besparen en uw afhankelijkheid van het net te verminderen.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook bekend als een thuisaccu, is een aanzienlijke oplaadbare batterij die de opgewekte stroom van uw zonnepanelen kan opslaan voor toekomstig gebruik. Deze batterij wordt doorgaans aan de muur bevestigd, bijvoorbeeld in de kelder, carport of schuur.

Meestal worden thuisbatterijen vervaardigd uit lithium. De voordelen van deze batterijen zijn hun lichte gewicht en compacte formaat, evenals hun aanzienlijke opslagcapaciteit. Bovendien hebben ze een levensduur van 15 tot 20 jaar en vereisen ze geen specifiek onderhoud. Het is echter belangrijk op te merken dat ze gevoelig zijn voor brandgevaar en dat ze vermogensverlies kunnen ervaren bij volledige oplading en ontlading.

Een omvormer

Door het stroomverkeer tussen de zonnepanelen, thuisbatterij en het elektriciteitsnet automatisch en efficiënt te beheren, zorgt de bestaande omvormer voor een optimaal rendement. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle omvormers geschikt zijn voor gebruik met een thuisbatterij. Sommige omvormers werken namelijk alleen in één richting, namelijk van de zonnepanelen naar het net en de elektrische apparaten.

Voor een thuisbatterij is een bidirectionele omvormer nodig, die de stroom zowel van de batterij naar de woning of het net kan sturen als van het net naar de batterij, dus in beide richtingen kan functioneren. Veel bestaande zonnepaneelinstallaties beschikken nog niet over zo’n bidirectionele omvormer, wat betekent dat aanpassingen nodig zijn. Dit kan op twee manieren worden gedaan:

1. De huidige omvormer vervangen door een bidirectionele omvormer.

2. Een aparte hybride omvormer installeren voor de thuisbatterij.

Huidige salderingsregeling

Wanneer uw zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan u in uw huishouden verbruikt, wordt het overschot teruggevoed naar het openbare elektriciteitsnet. De elektriciteit die u teruglevert aan het energienet wordt verrekend (gesaldeerd) met de elektriciteit die u afneemt van uw energieleverancier. Op jaarbasis wordt gekeken naar het verschil tussen de energie die u van het elektriciteitsnet heeft afgenomen en de energie die u heeft teruggeleverd. Voor de gesaldeerde elektriciteit ontvangt u hetzelfde tarief als uw huidige stroomtarief. Het is echter niet mogelijk om meer elektriciteit te salderen dan u zelf verbruikt. Als u meer elektriciteit heeft opgewekt dan verbruikt, ontvangt u een vergoeding voor het teveel opgewekte elektriciteit.

Energie gaat niet verloren

Wanneer de zon in Nederland volop schijnt, kan het elektriciteitsnet moeite hebben om alle gegenereerde energie te verwerken. Dit leidt ertoe dat de omvormers van eigenaren van zonnepanelen stoppen met het omzetten van opgewekte elektriciteit, wat resulteert in het verspillen van kostbare energie. Een thuisbatterij biedt de mogelijkheid om de overtollige elektriciteit die niet langer aan het elektriciteitsnet wordt geleverd, op te slaan, zodat uw zonnepaneelinstallatie onverminderd kan blijven functioneren en energie kan blijven opwekken.

Het bepalen van de juiste thuis accu

Uw accucapaciteit is alleen relevant voor de momenten dat zonnepanelen minder of geen stroom leveren, zoals op regenachtige/bewolkte dagen of ‘s nachts.

Bereken uw verbruik

Hoeveel verbruikt u per jaar?

Bereken uw opbrengst

Wat leveren uw panelen op per jaar?

Het bepalen van de grootte van uw accu

Deze wordt uitgedrukt in Ah = Ampére-uren

Wij berekenen hoe groot uw accu moet zijn

Deze wordt uitgedrukt in kWh

Is mijn omvormer geschikt?

Kies de juiste omvormer

Werkuren

Hoeveel uren heeft ons eigen installatieteam nodig?

Behoudt uw rendement zelfs zonder salderingsregeling

U kunt uw eigen groene energie opwekken met zonnepanelen op uw dak. Dit zal u ook voorbereiden op een energie-efficiënte en duurzame toekomst. Een batterij bij u thuis kan perfect gebruikt worden om de energie van uw zonnepanelen op te slaan. Het is ook een goede back-up voor het geval de stroom uitvalt of er een storing is binnen het elektriciteitsnet.

Maak uw keuze

Met welk doel wil je de thuisbatterij plaatsen?

Hoeveel verbruikt u per jaar?

Wat leveren uw panelen op per jaar?

Situatie huidig zonnepaneel systeem

Zijn er reeds voorbereidingen getroffen voor een accu?

Persoonlijke gegevens